Λειτουργούμε 24ώρες το 24ωρο - Υπό την εποπτεία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας/Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αριθμό 800550-1
Header Ads
Γίνε μέλος

Δωρεάν Υπηρεσία Video Call στη Νοηματική

από το Γραφείο Εξυπηρέτησης ΑμεΑ στην Χαλκίδα διαθέσιμη από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 με 15:00, τις υπόλοιπες ώρες σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία εξ αποστάσεως διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, όπως εξηγείτε στο πρώτο βίντεο


6/8/23

Λαμβάνεις προνοιακό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%– τώρα μπορείς να δουλέψεις και να μην σου κοπή(οδηγίες, Εγκύκλιος)



Πάρα πολλά άτομα με αναπηρία έρχονται στο γραφείο εξυπηρέτησης ΑμεΑ στην Χαλκίδα και μας ρωτάνε όταν λαμβάνουν επίδομα προνιακό  και βρουν εργασία , αν θα τους κοπή

Η απάντηση είναι ότι ΟΧΙ αλλά ΥΠΟ προϋποθέσεις

Άρθρο 23 - Νόμος 4488/2017 τί λέει ο νόμος

Γενικές και ειδικές διατάξεις που προβλέπουν διακοπή ή περικοπή της σύνταξης αναπηρίας ή της σύνταξης λόγω θανάτου και των προνοιακών ή άλλων επιδομάτων όταν ο δικαιούχος αναλαμβάνει εργασία ή αυτοαπασχολείται, δεν έχουν εφαρμογή στους δικαιούχους που πάσχουν αναπηρίας, η οποία οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης, με ποσοστό 50% και άνω, εφόσον η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης και η κρίση αυτή πιστοποιείται με γνωμάτευση μονάδας ψυχικής υγείας, η οποία θα ισχύει για τρία (3) έτη, του αντίστοιχου Τομέα Ψυχικής Υγείας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 2716/1999 (Α΄ 96). 

Σύμφωνα με την περιπτ. α της παρ. 1 του εν λόγω άρθρου, στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία ποσοστού άνω του 50%, το οποίο οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής στέρησης, που αναλάβουν μισθωτή απασχόληση ή αυτοαπασχόληση, δεν έχουν εφαρμογή γενικές ή ειδικές διατάξεις που προβλέπουν διακοπή ή περικοπή της σύνταξης αναπηρίας ή της σύνταξης λόγω θανάτου και των προνοιακών ή άλλων επιδομάτων, εφόσον η ανάληψη απασχόλησης ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης αυτών.

Υποχρέωση δήλωσης

Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στη διάταξη διατηρούν την υποχρέωση πριν από την

ανάληψη εργασίας ή αυτοαπασχόλησης να το δηλώσουν στον Ε.Φ.Κ.Α., στο ΕΤΕΑΕΠ και στις

αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας.

Με απλά λόγια

Αρά λοιπόν όσοι  λαμβάνουν επίδομα προνοιακό, έχουν αναπηρία ποσοστού άνω του 50%, πάσχουν από ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης, μπορούν να δουλέψουν για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης χωρίς να τους κοπή το προνοιακό επίδομα. 

Το μόνο που χρειάζεται είναι να απευθυνθείτε στην  μονάδας ψυχικής υγείας που σας παρακολουθεί και να πάρετε μια γνωμάτευση,   σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 2716/1999, η οποία έχει τριετή ισχύ και να γράφει ότι η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.

Διαβάστε αναλυτικά όλο το ΦΕΚ

όσοι θέλετε κατεβάστε το και τυπώστε το (στο τέλος επισυνάπτεται Κατάλογος Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης που διατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας για όσους ψάχουν εργασία)


 
Για να μην σας πουλάνε τρελίτσες στην Πρόνοια του Δήμου Χαλκιδέων , έχουν ενημερωθεί από το 1 - 06 - 2018 -Διαβάστε αναλυτικά όλο το ΦΕΚ που τους εστάλη.


EIΔΑΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΤΗΤΑΣ

Λειτουργούμε 24ώρες το 24ωρο - μέλος του δικτύου του σωματείου Πολίτης ΑμεΑ-Για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις και την ισχύουσα νομοθεσία, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας/Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αριθμό 800550-1